Terug naar Bakken lijst Terug naar Bakken

Zuurdesem Brood

Ingrediënten

Instructies

  1. Meng de starter met water en mix tot een geheel.
  2. Voeg bloem en zout toe en meng tot een droge consistentie.
  3. Dek af voor een uur.
  4. Vouw het deeg vanaf alle kanten 1x dubbel en dek af. Doe dit 4x met 20 minuten ertussen.
  5. Na de 4e keer doe je het deeg in een schone kom of maak de gebruikte kom schoon en dek af voor 6 tot 12 uur (bulk fermentatie).
  6. Hierna haal je het deeg uit de kom en vorm er een bol van (shaping).
  7. Leg een handdoek in een rijsmandje (of kom) en bestrooi met (rijste)bloem. Leg hier je bol deeg in (met de naad naar boven) en zet afgedekt in de koelkast voor 12 tot 36 uur (koude proof).
  8. Verwarm de oven voor op 230°C met een Dutch oven (braadpan met deksel) erin. Laat de pan minimaal 45-60 minuten mee opwarmen.
  9. Haal het deeg uit de koelkast, leg het op bakpapier, snijd eventueel in (scoring) en laat het voorzichtig in de hete Dutch oven zakken.
  10. Bak met deksel voor 25 minuten.
  11. Haal hierna het deksel eraf en zet de temperatuur van de oven op 220°C. Bak verder voor ongeveer 20-25 minuten, of tot het brood mooi goudbruin is en hol klinkt als je op de bodem klopt.
  12. Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt (minimaal 1-2 uur).